Header-main

Voor het eerst er echt op uit. Westpunt (deel I)

Curacao-dagtrip-westpunt1Vandaag gaan we naar Westpunt, het uiterste puntje West op Curaçao. Het westelijk gedeelte is een prachtig gebied, met diverse bezienswaardigheden zoals de Christoffelberg, ongerepte natuur, de diverse inhammen aan de noordkust met woest zeewater en de mooiste stranden aan de zuidkust. Wilt u op deze dag ook nog genieten van een strand, dan is het advies om het westelijk gebied over twee dagen te verdelen. (Zie: Westpunt deel II .)

Ondanks dat het nooit meer dan zo’n 60 km rijden kan zijn (het eiland is 66km groot), is het toch wel een behoorlijke rit. Bijna de gehele weg is tweebaans, en de maximum snelheid gaat bijna nooit boven 80km/h. Zorg bij vertrek voor genoeg benzine, want er zijn weinig tankstations op deze route.

Vertrek op tijd (tussen 9 en 10 uur), want er is veel te zien en het wordt een lange, maar erg interessante dag.

Het programma:

  • De Hato Grotten - Tijd benodigd: 1 tot 1,5 uur
  • Lunchen bij Landhuis Daniël (optioneel) - Tijd benodigd: 45 minuten
  • Park Hofì Pastor in Barber (optioneel) - Tijd benodigd: 15 minuten
  • Christoffelpark en de Christoffelberg - Tijd benodigd: 1 tot 2 uur
  • Boca Tabla, de spectaculaire ruwe noordkant van Curaçao - Tijd benodigd: 1 uur
  • Ter info: Restaurant Jaanchi - Unieke leguaan gerechten
  • Watamula - Tijd benodigd: 1 uur
  • Zwemmen - Strand Playa Kalki


De Hato Grotten

hatogrotten-500px

We beginnen met een bezoek aan de Hato grotten, vlakbij het vliegveld. De mooiste stalactieten en stalagmieten zijn te bewonderen in deze grot. Een gezellige gids vertelt u tijdens de rondleiding de leukste feiten over de Hato Caves. Na de rondleiding in de grot kunt u de “indian trail” bewandelen. Een korte wandeling door de Curaçaose beplanting leidt u naar gekerfde tekeningen in de wand van de rotsen door de vroegere eilandbewoners; de Arawak indianen. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de Indian Trail niet spectaculair is. De Hato grot is wel heel erg mooi om te bezichtigen.

Vanaf de parkeerplaats bij de Hato grotten gaat u links de weg weer op. U rijdt nu voorbij de luchthaven. De weg blijft u volgen tot aan de grote rotonde. Op deze rotonde gaat u rechts, en dan bevindt u zich al op de weg naar Westpunt.

Lunchen bij Landhuis Daniël (optioneel)

landhuis-danielHeeft u trek of dorst, dan kunt u stoppen bij Landhuis Daniël. Dat ligt na zo’n 7 km vanaf de rotonde aan de rechterkant van de weg. Een bord aan de kant van de weg wijst u naar de ingang. Landhuis Daniël is een mooi landhuis met een goede keuken. Het is het zeker waard om hier een tussenstop te maken voor een lunch of wat drinken. Vanuit Landhuis Daniël vervolgt u de weg naar Westpunt.

Park Hofì Pastor in Barber (optioneel)

U komt nu door het dorpje Barber. De ‘hoofdstad’ van Westpunt. Bij interesse kunt u eventueel het park ‘Hofì Pastor’ bezoeken. Een park met daarin de oudste kapokboom van Curaçao (800 jaar oud). Het park wordt ook vaak gebruikt om te picknicken onder de oude Mango-, en Tropische fruitbomen. Hòfi Pastor is voor iedereen toegankelijk, de wandelpaden zijn goed begaanbaar en het gebied is ook met een rolstoel goed te bereiken.

Christoffelpark en de Christoffelberg

christoffelpark-250Ongeveer 10 km na het dorpje Barber komt u bij het Christoffelpark, het grootste natuurgebied van Curaçao. U vindt de ingang een de rechterkant van de weg. Hier kunt u een toegangsbewijs kopen voor het park en de autoroutes.
Bent u een natuurliefhebber, dan is deze bezienswaardigheid zeker aan grote aanrader. Alle Curaçaose flora en fauna is hier te vinden, en er zijn prachtige ‘views’. Ook is er de Christoffelberg, met zijn 370 meter de hoogste berg van het eiland. U kunt met de auto via een vaste route zowel de berg, als het park bezichtigen. Maar let op; de wegen zijn smal, en kunnen erg bochtig en steil(!) zijn. Maar het is zeker de moeite waard. Tijdens de route zijn er diverse uitkijkpunten waar u kunt stoppen om van het prachtige uitzicht te genieten. De entreeprijs is wel pittig, maar daar wordt dan ook het park weer van onderhouden, zoals de aanleg van asfaltwegen en het schoonhouden. Overigens; voor de avonturisten onder u, er zijn mountainbike routes, wandeltochten, eventueel met een klim naar de top van de berg. Maar dat valt buiten deze dagindeling.
Er is hier ook een eenvoudig restaurant en drinkgelegenheid aanwezig.

Bijgekomen van de ‘achtbaan rit’ van de Christoffelberg? Dan gaan we weer verder op de weg naar Westpunt. De volgende stop is maar enkele kilometers verder;

Boca Tabla, de spectaculaire ruwe noordkant van Curaçao.

pan-bokatabla-500

We gaan door naar Boca Tabla. Een echte must see op Curacao. Prachtige inhammen aan de noordkant van het eiland met een woeste zee, hoog opspattende golven, een Natural Bridge en een kleine grot waar u in kunt en waar de zee binnenstroomt. Een erg intrigerend en een prachtig schouwspel. U kunt de auto parkeren aan de ingang maar ik adviseer om met de auto door te rijden naar de inhammen. Het is anders een behoorlijke wandeling in de hete zon.

Er is veel te zien in het Shete Boka park. Vooral wandelaars kunnen hier de prachtigste boka’s bewonderen. Ik adviseer om Boka Table (waar de grot is) en Boka Wandomi (waar de natural bridge is) te bezoeken. Het hele Boka Shete park te voet bezoeken vraagt al snel 4 uur.
Toegang kost Naf 17,50/ € 8,25 p.p.

Ter info: Restaurant Jaanchi - Unieke leguaan gerechten

Bijgekomen van de indrukwekkende wandeling? Dan vervolgen we weer de weg naar Westpunt. U bent bijna op het uiterste westelijk punt van het eiland.

Wanneer u weer de ‘bebouwing’ met woonhuizen ziet, dan ziet u al snel aan de linkerzijde het bekende restaurant Jaanchi. Ook weer iets om te onthouden. U kunt daar genieten van een typische Curaçaose/Creoolse keuken, waaronder leguaan gerechten. Een leuke beleving want er zijn geen menukaarten te vinden. De eigenaar Jaanchi zal op zijn unieke wijze het menu van vandaag aan tafel komen uitleggen. U kunt hier overigens alleen maar dineren. Een kleine kaart is niet aanwezig.

Watamula

watamula-250De laatste, maar spectaculaire stop is bij Watamula. In dit gebied bevinden zich een vuurtoren, een waterfontein, verschillende afgelegen baaien en een gebied waar golven lucht door het poreuze koraalsteen duwt. Een interessant natuurverschijnsel dat ‘de adem van Curaçao’ genoemd wordt. De zee heeft een flink gat uitgeslepen in de rotsbodem, waar de golven met veel kracht in- en uitgaan. Het geluid dat daarbij hoort heeft de klank en het ritme van de ademhaling van een reusachtig dier dat daar ligt te slapen. Een prachtig schouwspel dat een uitstapje meer dan waard is.
Het natuurgebied is ook erg mooi vanwege de poreuze rotsbodem. Hier ziet u vele fossielen van wat eens koraal was. Zo ziet u hier veel versteende hersenkoraal.

Let op:Hier absoluut niet op slippers gaan rondwandelen. De rotsbodem is vlijmscherp!! Goed schoeisel is een must.

U bereikt Watamula door bij hotel Kura Hulanda de zandweg te volgen. Volg de borden. Een jeep is hier geen overbodige luxe, maar het is mij ook gelukt met een normale auto. Ik zou dat alleen niet adviseren als het pas geregend heeft.

Dat was het; u heeft vandaag veel gezien van de Curaçaose natuur. Nu wordt weer eens tijd om te gaan zwemmen. Heel dichtbij (bij hotel Kura Hulanda) vindt u het strand Playa Kalki. Maar er zijn ook diverse andere strandjes in de buurt, zoals Grote Knip, Kleine Knip. Op de tweede dag naar Westpunt, gaan we sowieso die stranden nog zien.

Zwemmen - Strand Playa Kalki

playa-kalki-22-250Het is een behoorlijke intensieve dag geweest. Heeft u zin om van de zee te gaan genieten, dan kunt u nu naar het strandje van Playa Kalki. Direct na restaurant Jaanchi gaat u rechtsaf en dan de weg volgen. U komt dan terecht bij de parkeerplaats van Playa Kalki. Vanaf dit bewaakte parkeerterrein gaat u met een trap naar beneden.

Dit smalle strand is niet groot, maar is wèl voorzien van alle faciliteiten. Mede omdat het beheerd wordt door het Kura Hulanda hotel. Het is wel een mooi strand, en zeker voor de snorkelaars onder ons is er genoeg te zien. Het is het laatste strandje van de zuidkust, en de kans dat u grotere vissen of soms zelfs een schildpad ziet, is behoorlijk groot. Voor de duikers; het is hier fantastisch! Een duikcentrum is aanwezig op het strand. Playa Kalki is een mooi en uniek strandje om te bezoeken, maar het heeft ook een nadeel. Het is er prijzig (hotelprijzen) en het strandje en de strandstoelen worden vaak ‘geclaimd’ voor de bezoekers van het hotel.

Terug naar Willemstad

Als laatste, de weg terug is een redelijk lange rit (+/- 45 minuten naar Willemstad). Ik adviseer u om tussen 17.30 en 18.00 uur weer terug te gaan richting Willemstad. Het wordt daarna snel donker, en het is prettiger om te rijden als er nog wat licht is. Veel koplampen van de auto’s op Curaçao staan niet goed afgesteld, waardoor je vaak ‘verblind’ wordt. Dat is niet erg als je al wat bekend bent op het eiland, maar als je de weg nog niet kent, dan is het een stuk prettiger rijden als het nog licht is.

De zes routebeschrijvingen Curacao in een printbaar PDF bestand. (€ 1,95)